Syntetyczny odpowiednik pajęczyny

Szwedzcy naukowcy stworzyli syntetyczny odpowiednik pajęczyny, najmocniejszy ze wszystkich dotychczas stworzonych, i – co ważniejsze – opracowali przemysłową metodę jego produkcji.

Stworzyli oni hybrydowe białko z protein pochodzących od dwóch różnych rodzajów pająka i zmodyfikowali bakterię E. coli tak, by je produkowała, dzięki czemu uzyskali wręcz niewyczerpane i tanie źródło budulca pajęczyny. Ale to dopiero połowa sukcesu – drugą było zbudowanie sztucznej przędzy, która naśladuje gruczoły przędne używane przez pająki do tkania nici – w ten sposób po raz pierwszy udało się syntetyzować pajęczyny bez użycia silnych chemikaliów.

Syntetyczna pajęczyna jest wytrzymała, a przy tym biodegradowalna, ale autorzy odkrycia nie spoczywają na laurach – mają zamiar dopracować stworzone przez siebie białka, aby te dorównywały (lub może nawet przewyższały) mechanicznymi właściwościami naturalne sieci pająków.

www.nature.com

Share

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *