Wasabi

Wasabi, czyli chrzan japoński to gatunek rośliny z rodziny kapustowatych. Rodzimy obszar jego występowania to Sachalin, Japonia, Korea i Tajwan. Jest uprawiany w Japonii, w Korei i na Tajwanie.

Wasabi
Wasabi

Wasabi ma przede wszystkim zastosowanie kulinarne: utarty świeży korzeń może być użyty tak samo jak chrzan. Jest jednak od niego dużo ostrzejszy i bardziej piekący, w smaku bardzo podobny, ale z lekką nutką goryczy. W Polsce świeży niedostępny w sklepach, często używa się proszku o nazwie „wasabi”, w którego składzie nie występuje chrzan japoński, a jedynie chrzan pospolity i gorczyca oraz barwniki. Występuje też w tubce, w postaci pasty gotowej do użytku, zawierającej do kilku procent oryginalnej rośliny. Wasabi jest niezbędny do przygotowania sushi i sashimi. Należy jednak bardzo uważać podczas dawkowania z powodu smaku wielokrotnie ostrzejszego od tradycyjnego chrzanu ze słoika. Pasta wasabi ma moc porównywalną ze świeżo startym chrzanem tradycyjnym.

Share

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *