Syntetyczny odpowiednik pajęczyny

Szwedzcy naukowcy stworzyli syntetyczny odpowiednik pajęczyny, najmocniejszy ze wszystkich dotychczas stworzonych, i – co ważniejsze – opracowali przemysłową metodę jego produkcji.

Stworzyli oni hybrydowe białko z protein pochodzących od dwóch różnych rodzajów pająka i zmodyfikowali bakterię E. coli tak, by je produkowała, dzięki czemu uzyskali wręcz niewyczerpane i tanie źródło budulca pajęczyny. Ale to dopiero połowa sukcesu – drugą było zbudowanie sztucznej przędzy, która naśladuje gruczoły przędne używane przez pająki do tkania nici – w ten sposób po raz pierwszy udało się syntetyzować pajęczyny bez użycia silnych chemikaliów.

Syntetyczna pajęczyna jest wytrzymała, a przy tym biodegradowalna, ale autorzy odkrycia nie spoczywają na laurach – mają zamiar dopracować stworzone przez siebie białka, aby te dorównywały (lub może nawet przewyższały) mechanicznymi właściwościami naturalne sieci pająków.

www.nature.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *