Shitake – japoński eliksir życia

Shitake, inaczej twardnik japoński, to nie tylko smaczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy dodatek do potraw. W Japonii jest stosowany w profilaktyce chorób nowotworowych, poza tym zawiera m.in. dużo wapnia, żelaza i prowitaminę D.

japonski-eliksir-zycia_

W Azji grzyby shitake są uznawane za symbol długowieczności. Shitake są nie tylko smaczne, ale także zdrowe – są bogatym źródłem niacyny (witamina B3, 10 dag zaspokaja 19% dziennego zapotrzebowania na nią), kwasu pantotenowego (15% dziennego zapotrzebowania), witaminy B6 (15%), ryboflawiny (13%), manganu (12%), fosforu (11%), selenu (8%), potas (6%), witaminy D (4%), i żelaza (2%).

Shitake w zupie grzybowej
Shitake w zupie grzybowej

Dzięki fosforowi i wapniowi grzyby wzmacniają kości i zęby, potas pomaga obniżyć ciśnienie krwi, witamina D wzmacnia system odpornościowy, a witamina B3 zapobiega miażdżycy. Dodawanie shitake do potraw zapobiega niedoborowi witamin z grupy B. Jeśli równolegle z twardnikiem japońskim będzie się przyjmowało także witaminę A i E, pomoże to także w naturalny sposób złagodzić trądzik.

Shitake w Sushi
Shitake w Sushi

Ze względu na wiele wartości odżywczych, grzyby shitake są stosowane w profilaktyce i leczeniu chorób wywołanych upośledzeniem odporności, chorób nowotworowych, alergii, otyłości, infekcji grzybiczych, częstych gryp i przeziębień, chorób serca, nadciśnienia, cukrzycy.

Shitake z makaronem
Shitake z makaronem

Shitake zawiera również kwas linolowy, który pomaga w budowie mięśni i odchudzaniu. Poprawia także trawienie, zmniejsza alergie pokarmowe i wspomaga proces budowy kości. Shitake wspierają organizm w walce z komórkami rakowymi, a także pomagają mu się zregenerować po stosowaniu chemioterapii. Obecnie trwają dyskusje nad potencjalnym uznaniem grzybów za naturalny sposób leczenia nowotworów.

Shitake w zupie japońskiej sojowej Miso
Shitake w zupie japońskiej sojowej Miso

W Japonii grzyby Shitake są podawane najczęściej w tradycyjnej zupie sojowej miso.

Jednym słowem – samo zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *