Poznaj japońskie zupy

Z czym kojarzona jest zazwyczaj kuchnia japońska? Na myśl przychodzi Ci zapewne sushi. Jednak danie to nie jest jedyną, wartą spróbowania, japońską potrawą. Poznaj najpopularniejsze, japońskie zupy.

Poznaj japońskie zupy

Odwiedzając Kraj Kwitnącej Wiśni możemy spróbować wielu rodzajów zup, które smakiem zdecydowanie odbiegają od europejskich dań. Które są najbardziej znane w Europie?

Ramen

Samo słowo ramen oznacza charakterystyczny rodzaj makaronu pszennego, jednak obecnie mianem tym określa się zazwyczaj zupę japońską, która może nieco przypominać polski rosół. Ciekawostką jest fakt, że ramen przywędrował do Japonii z Chin i jako jedna z niewielu zup, jedzonych w Kraju Kwitnącej Wiśni, zawiera mięso, które nie pochodzi od ryby. Wywar gotuje się na wieprzowinie lub drobiu, a dodatkowe składniki zależą od kucharza i regionu, w którym jest przygotowywany. Często są to pędy bambusa, sos sojowy, i warzywa (szczególnie kapusta pekińska).

Miso

To tradycyjna japońska zupa, która jest spożywana jako dodatek do posiłków. Opiera się na bulionie dashi i paście z soi – miso. W zależności od regionu zbioru, pasta może przybierać różną barwę – od kremowej, przez żółtą, aż do ciemnobrązowej. Do bazy, jaką jest bulion i pasta, dodaje się przeróżne składniki. Tradycja japońska wskazuje, że powinny one być dopasowane do sezonu, w jakim podawana jest potrawa. Zupa miso, jedzona w Japonii, w czerwcu będzie więc różnić się od tej podawanej w listopadzie. Najczęściej dodaje się do niej wodorosty wakame, serek tofu i grzyby shiitake.

Mandu Guk

To zupa, która opiera się na bulionie dashi. Jest bardzo delikatna w smaku i pożywna, dzięki jajecznemu makaronowi i pierożkom gyoza. Pierożki gyoza, podobnie jak ramen, przywędrowały z Chin, jednak to w Japonii stały się niezwykle popularną potrawą. Ich tradycyjne nadzienie składa się z mielonej wieprzowiny, kapusty pekińskiej z dodatkiem szczypiorku, imbiru i czosnku. Razem z bulionem i makaronem jajecznym, stanowią bardzo ciekawe połączenie smakowe, niespotykane w europejskiej kuchni.

Życzę smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *