Owady doskonałym źródłem żelaza

Owady są doskonałym, ekologicznym źródłem białka, które może okazać się zbawieniem dla coraz liczniejszej i trudniejszej do wyżywienia populacji świata, ale także lepszym źródłem żelaza od popularnej w Polsce wołowiny.

Owady doskonałym źródłem żelaza

Przeprowadzone badania polegały na poddaniu białek różnego pochodzenia testom za pomocą kwasów i enzymów trawiennych, a następnie podawaniu takiej mieszanki komórkom i zmierzeniu w nich poziomu ferrytyny – czyli białka z żelazem (co jest doskonałym markerem wchłaniania tego pierwiastka).

Okazało się, że niektóre z insektów są lepszym źródłem żelaza od wołowiny. Oczywiście póki mamy dostęp do mięsa to nikt raczej z własnej woli nie będzie sięgał po owady, lecz nowa wiedza może być przydatna dla mieszkańców krajów biedniejszych, którym najbardziej grozi anemia i towarzyszące jej powikłania, lub też tych gdzie jedzenie insektów nie jest objęte tabu.

pubs.acs.org

Share

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *