Owady doskonałym źródłem żelaza

Owady są doskonałym, ekologicznym źródłem białka, które może okazać się zbawieniem dla coraz liczniejszej i trudniejszej do wyżywienia populacji świata, ale także lepszym źródłem żelaza od popularnej w Polsce wołowiny.

Owady doskonałym źródłem żelaza

Przeprowadzone badania polegały na poddaniu białek różnego pochodzenia testom za pomocą kwasów i enzymów trawiennych, a następnie podawaniu takiej mieszanki komórkom i zmierzeniu w nich poziomu ferrytyny – czyli białka z żelazem (co jest doskonałym markerem wchłaniania tego pierwiastka).

Okazało się, że niektóre z insektów są lepszym źródłem żelaza od wołowiny. Oczywiście póki mamy dostęp do mięsa to nikt raczej z własnej woli nie będzie sięgał po owady, lecz nowa wiedza może być przydatna dla mieszkańców krajów biedniejszych, którym najbardziej grozi anemia i towarzyszące jej powikłania, lub też tych gdzie jedzenie insektów nie jest objęte tabu.

pubs.acs.org

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *