Mozaika z Sushi

Widziałem już donuty z sushi, ciasta, sushi-burgery. Myślałem, że z kawałków surowej ryby, alg i ryżu nie da się już wykombinować za wiele, tymczasem okazało się, że byłem w błędzie. Co powiesz na lunch złożony z sushi – mini dzieła sztuki – ułożonego w mozaikę?

mozaika-z-sushi

Pierwsze sushi niczym nie przypominało dania, które znamy dzisiaj. W krajach południowej Azji, gdzie większość ludzi zajmowała się rybołówstwem, przechowywanie ryb stanowiło ogromny problem. Okazało się, że tylko solona ryba, podana z ryżem nadaje się do spożycia przez dłuższy czas. Początkowo jedzono tylko sfermentowane mięso ryby, a ryż był odrzucany. Taka forma sushi nazywana była nare-zushi i rozpowszechniła się w wielu azjatyckich krajach.

Gdy poznano ocet ryżowy, zaczęto pomijać proces fermentacji. Za twórcę sushi uznawany jest Hanaya Yohei. To on, na początku XIX wieku, zaczął układać kawałki ryby na ręcznie uformowanym bloczku ryżu. Różniło się ono od znanego nam dziś sushi wielkością i doborem składników – ryby były często gotowane, bądź zalewane octem, by uniknąć ich psucia.

mozaika-z-sushi-1

mozaika-z-sushi-2

mozaika-z-sushi-3

mozaika-z-sushi-4

mozaika-z-sushi-5

mozaika-z-sushi-6

mozaika-z-sushi-7

mozaika-z-sushi-8

Sushi roll with chiken, tomato and cheese

mozaika-z-sushi-91

mozaika-z-sushi-92

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *