Krew z buraków cukrowych

Bardzo popularny w Polsce burak cukrowy stanie się niebawem panaceum na medyczne problemy z zapasami krwi. Okazuje się bowiem, że białko zawierające w swoim składzie żelazo, jest produkowane pod wpływem „stresu” (np. gdy wystąpi mróz lub susza) w zwyczajnych burakach.

Krew z buraków cukrowych

Pozyskanie hemoglobiny z buraków cukrowych jest procesem równie nieskomplikowanym, jak pozyskanie z nich cukru. Z jednego hektara uprawy buraka można pozyskać ponad tonę hemoglobiny. W ludzkich żyłach – na 4 litry krwi – płynie w niej około kilograma. To niezwykle krzepiąca wiadomość, gdyż w niektórych krajach świata banki krwi w ogóle nie istnieją, a w pozostałych notowany jest jej chroniczny deficyt.

Jeśli badania prowadzone na Uniwersytecie Lund w Szwecji przebiegną pomyślnie, to problem niedoboru krwi w szpitalach może przejść definitywnie do historii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *