Japońska kuchnia bez mięsa

Wegetarianizm może nie jest w Japonii zjawiskiem zbyt powszechnym, ale dania, w których nie ma ryb, owoców morza czy bulionu jednak także goszczą w japońskiej kuchni. A bezmięsne sushi swoim smakiem może naprawdę Cię pozytywnie zaskoczyć.

Japońska kuchnia bez mięsa

Wegetarianie i weganie mogą w Japonii liczyć na uprzejmość kucharzy, którzy przyrządzają dania specjalnie dla nich lub modyfikują te dostępne w menu tak, aby nie zawierały mięsa.

W Polsce często sięgamy po egzotyczne potrawy, których podstawą są ryby i owoce morza. Kuchnia japońska bazuje głównie na rybach, owocach morza i ryżu. Bardzo ważnym jej elementem są także warzywa i to właśnie na nich opierane są japońskie dania dla wegetarian.

Japończycy to ludzie dość pragmatyczni, a jednocześnie ceniący naturę. Może stąd w Japonii tak mała popularność niezgodnego z naturą człowieka wegetarianizmu. Osobiście uważam przerwy w jedzeniu mięsa za niezwykle pożyteczne dla organizmu, ale występowanie wbrew naturze i całkowitą rezygnację z jedzenia go uważam za objaw wtórnego analfabetyzmu intelektualnego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *