Japończycy chcą opracować wyjątkowo silny lek przeciwbólowy z trującej ryby Fugu

Ryba #Fugu uchodzi w Japonii za wyjątkowy przysmak. Fugu jest wyjątkową rybą nie tylko ze względu na smak, ale także ze względu na to, że niektóre jej organy są silnie trujące. Japońscy naukowcy chcą z nich stworzyć silny lek przeciwbólowy.

Japończycy chcą opracować wyjątkowo silny lek przeciwbólowy z trującej ryby Fugu
Japończycy chcą opracować wyjątkowo silny lek przeciwbólowy z trującej ryby Fugu

Przypadki zatrucia się rybą Fugu zdarzają się obecnie bardzo rzadko. Wiąże się to na pewno z tym, że kurs na kucharza, który może przygotowywać rybkę dla klienta jest wyjątkowo restrykcyjny. Trujące są tylko niektóre narządy wewnętrzne ryby, jak na przykład wątroba czy jajniki, natomiast starannie przygotowany przez uprawnionego fachowca filet jest równie bezpieczny jak mięso karpia czy śledzia.

Dlaczego niektóre narządy ryby są trujące? Odpowiada za to #tetrodotoksyna, która zakłóca przewodnictwo nerwowe. Osoba zatruta tetrodotoksyną, o ile nikt nie udzieli jej błyskawicznie pierwszej pomocy, umiera szybko na skutek uduszenia.

Japońska firma farmaceutyczna Astellas Pharma zamierza w najbliższym czasie wydać 15 milionów dolarów na badania w poszukiwaniu pochodnych tetrodotoksyny, które blokować będą receptor odpowiedzialny za przekazywanie bólu.

#ból #japonia #lekarstwo #medycyna #nauka #trucizna #ryba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *