Czekolada dobra na serce

Regularne jedzenie czekolady może obniżać ryzyko rozwoju migotania przedsionków.

Migotanie przedsionków to najczęstsza postać arytmii, która dotyka ponad 33 mln ludzi na świecie. Biorąc pod uwagę, że regularne spożywanie czekolady, zwłaszcza gorzkiej, powiązano z poprawą różnych wskaźników zdrowia serca, naukowcy z zespołu Elizabeth Mostofsky postanowili sprawdzić, czy istnieją także korelacje z rzadszym występowaniem migotania przedsionków.

Akademicy analizowali przypadki 55.502 osób. Uczestnicy tego badania wskazywali, ile zazwyczaj jedzą tygodniowo czekolady. Za porcję uznawano 30 g. W okresie monitoringu, który trwał średnio 13,5 roku, zdiagnozowano 3.346 nowych przypadków migotania przedsionków. Po wzięciu poprawki na różne czynniki związane z chorobami serca, ustalono, że w porównaniu do grupy spożywającej poniżej 1 porcji w miesiącu, w grupie z 1-3 porcjami miesięcznie wskaźnik nowych przypadków migotania był aż o 10% niższy. Różnice występowały też przy innych poziomach spożycia: dla 1 porcji tygodniowo ryzyko okazało się o 17% niższe, dla 2-6 porcji tygodniowo 20% mniejsze, a dla 1 lub więcej porcji dziennie 14% niższe.

Share

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *