Bakterie przyspieszające topnienie lodowców

Bakterie z rodzaju Phormidesmis odpowiadają za przyspieszone roztapianie się lodowca na Grenlandii. Bakterie tworzą granulki z drobin kurzu i sadzy unoszących się w powietrzu i opadających na lodowce.

Bakterie przyspieszające topnienie lodowców
Bakterie przyspieszające topnienie lodowców

Ziarna ciemnej barwy mają znaczną zdolność do pochłaniania promieni słonecznych, a przez to również nadmiernego ogrzewania się. W wyniku tego procesu w lądolodzie powstają otwory wielkości nawet kilkudziesięciu centymetrów, nazywane fachowo kriokonitami.

Naukowcy ustalili, że bakterie występują nawet na 200 tysiącach kilometrów kwadratowych lądolodu Grenlandii. Zwykle arktyczne lodowce pochłaniają 40 procent promieniowania, jednak bakterie Phormidesmis zwiększają je do 80 procent. W efekcie topnienie lądolodów, odpowiedzialnych za podnoszenie się poziomu światowych oceanów, może przebiegać znacznie szybciej niż się tego spodziewamy.

I to jest kolejny cios w mafię CO2, wmawiających nam, że za ocieplanie się klimatu odpowiada w 99% człowiek. Owszem, człowiek przyczynia się do ocieplania – mniej więcej tak jak „farelka” ogrzewałaby wnętrze katowickiego spodka – w sposób niezauważalny…

right.is

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *